Tidspunktet har stor betydning for beslutningen
– ved du, hvornår kunden er mere motiveret for ja end nej?
Ligesom i TV-reklamerne for nogle år siden, er de fleste klar over, at de bedste beslutninger ikke altid træffes på tom mave. Alligevel virker det ofte som om, at mange alligevel ikke tager hensyn til fænomenet, eftersom der holdes møder, besøges kunder og sendes nyhedsbreve på alle tænkelige tidspunkter i løbet af arbejdsdagen.
For nyligt faldt jeg over en videnskabelig artikel, som indikerer at timingen i forhold til måltider har langt større betydning, end jeg havde forestillet mig.
Forbløffende konklusion
Forskere på Colombia University i U.S.A. og Ben Gurion University i Israel undersøgte simpelthen, hvordan benådningsansøgninger blev behandlet af dommeren i forhold til tidspunktet på dagen.
Datagrundlaget var ganske stort, da det var baseret på to forskellige lande henover en længere periode og indeholdt et meget stort antal ansøgninger og mange forskellige dommere. Der er tale om juridiske spørgsmål behandlet af erfarne fagfolk - og derfor burde tidspunktet ikke have den helt store betydning for udfaldet.
Konklusionen var imidlertid tydlig og ganske forbløffende. Det viser sig nemlig, at tidspunktet for behandlingen af benådningen har voldsomt stor betydning for udfaldet. Hvis man ser på de to perioder hhv. før og efter frokost, så falder antallet af positive afgørelser fra ca. 65% til næsten 0 henover begge perioder. Dvs. der er langt større sandsynlighed for benådning, hvis ansøgningen behandles lige efter morgenmad eller frokost - og næsten ingen sandsynlighed for benådning, hvis ansøgningen behandles lige før frokost eller fyraften.
Vælg det rette tidspunkt
Forskellen er altså enorm og ganske bekymrende - ikke mindst hvis man sidder bag tremmer. Jeg har ikke umiddelbart kunne finde andre lignende forskningsprojekter, men jeg har en stærk fornemmelse af, at billedet ikke bliver meget anderledes i mange andre situationer.
Jeg tvivler på, at kunder er dygtigere end dommere til at træffe beslutninger - tværtimod faktisk. Personligt har jeg oplevet langt bedre kundemøder kl. 9 og kl. 13 end kl. 11 og kl. 15. På samme måde tilstræber vi derfor altid at udsende vores nyhedsbrev tidligt på morgenen, hvor vi får langt bedre klik- og responsrater.
Vi handler imidlertid mest med virksomheder, og givetvis kan der være gode grunde til at sende nyhedsbreve over aften, hvis man f.eks. i stedet mest henvender sig til privatkunder.
Effekten kan udnyttes på to måder. Har du behov for at din kunde skal træffe en vanskelig beslutning, dvs. en beslutning som indebærer store ændringer (f.eks. at vælge dig som ny leverandør) - kan det være værd at overveje en mødeaftale når maven er fuld - dvs. tidligt på dagen eller lige efter frokost. Omvendt kan det derimod være en fordel at afholde mødet lige før frokost eller fyraften, hvis du har behov for at kunden træffer en let beslutning - som f.eks. at fortsætte et eksisterende samarbejde med dig.
Timingen har således meget stor betydning, og der er naturligvis mange andre influerende faktorer - men hvis ikke mødet kan afholdes på det optimale tidspunkt, så bør du måske overveje at tage kage med? :-). Hvis du har lyst, er du meget velkommen til at give mig din mening om mine artikler.
Med venlig hilsen
Jens V. M. Thomsen
Få svar
Har du spørgsmål? – så er du altid velkommen til at kontakte os.
Ring på 70 25 55 55 eller send os en mail, så hjælper vi dig :-)